warzywna lasagne
7/30/2015Proste jest najlepsze, a czyszczenie lodówki jest najlepszą okazją do robienia dobrych dań:) to takie moje dzisiejsze przemyślenie, po zrobieniu tej lasagne. Użyłam tylko składników które miałam, to co należało już zjeść bo Kuba krzyczał "kupuujesz, a potem leży!". Letnia, lekka lasagne z sosem pomidorowym to idealne rozwiązanie nawet na bardzo ciepłe dni.
Mimo że pisząc tą notkę jestem najedzona, mam ogromną ochotę na kawałek tej lasagne:)
do przygotowania używam:
garnek, naczynie żaroodporne, piekarnik
przepis:
1 słodka czerwona papryka
1 biała papryka
1 cukinia
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
500 ml dobrej passaty pomidorowej
oliwa
garść gałązek tymianku (lub suszony tymianek, ale to nie to samo)
2 kulki mozarelli
kilka płatów makaronu do lasagne
sól, pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną szalotkę, czosnek oraz listki oberwane z kilku gałązek tymianku, gdy cebulka lekko się zeszkli dodaję posiekane papryki i chili, smażę około 5 minut na średnim ogniu. W tym czasie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Do garnka dodaję cukinię chwilę mieszam, a następnie zalewam wszystko pasattą pomidorową, dodaję sól i pieprz do smaku i chwilę gotuję.
W naczyniu żaroodpornym układam płaty lasagne, polewam częścią sosu, posypuję tymiankiem i kilkoma kawałkami mozzarelli, układam tak wszystkie warstwy, na ostatniej zostawiam już dużą ilość sera oraz posypuję całość sporą garścią tymianku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekam około 35 minut, aż ser się zrumieni.
Smacznego!
2 komentarze
no i cudnie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń