placek z wiśniami
7/27/2015Moja mama przysłała mi ostatnio zdjęcie pierogów z wiśniami, akurat jak byłam daleko, akurat jak nie mogłam na te pierogi przyjechać.. Ale zemsta jest słodka, dosłownie. Placek z wiśniami zjadłam z domowymi lodami śmietankowymi, jeszcze ciepły. Na pewno znacie to uczucie, kruche ciasto, miękkie wiśnie i cudownie rozpływające się na nich lody. Jest tak dobre, że jednak zrobię mamie drugi placek, bo mimo pierogowych tortur powinna spróbować;)
Zachęcam i was, bo placek jest szybki, pyszny i taki cudownie letni.
do przygotowania używam:
okrągła forma do placka/tarty około 22cm
przepis:
ciasto
450g mąki pszennej
220g zimnego masła
szczypta soli
zimna woda (mniej więcej 6-10 łyżek)
2 łyżki cukru
nadzienie
koszyczek wiśni
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
8 łyżeczek cukru
jajko do posmarowania ciasta
Zaczynam od wyrobienia kruchego ciasta, mąkę mieszam z masłem, cukrem i solą tak długo aż powstanie coś na kształt kruszonki, dodaję wtedy powoli wodę i wyrabiam szybko. Gdy ciasto jest wyrobione rozwałkowuję je cienko, połową ciasta wyklejam foremkę razem z bokami, drugą połowę zostawiam do przykrycia ciasta, oba kawałki ciasta chłodzę 30min w lodówce.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyjmuję z lodówki schłodzoną foremkę z ciastem, nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i grochem/kulkami do obciążenia i piekę około 20 minut. Gdy spód się piecze dryluję wiśnie, mieszam cukier i mąkę. Pozostałe ciasto wałkuję na cienki placek i tnę na równe paski, nie krótsze niż foremka na ciasto.
Gdy spód się upiecze, wysypuję go częścią mąki z cukrem, pozostałą mieszankę wykorzystuję do wiśni, tak aby wszystkie wiśnie były nią obtoczone (wsypuję wszystko do miski i mieszam delikatnie). Wiśnie układam na cieście, przykrywam paskami układając wzór kratki. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i piekę około 40 minut w 180 st. Zjadam z lodami śmietankowymi.
Smacznego!
0 komentarze