słodko ostre ogórki
7/17/2015Każdy z nas ma swoje klasyki imprezowe, dania, sałatki czy finger foody które występują na absolutnie każdym spotkaniu ze znajomymi. Ja też mam kilka swoich klasyków, moim ulubionym są słodko ostre ogórki. Zwykle występują one jako dodatek do grilla czy domowych imprez, nie wiem dlaczego nie używam ich jako codziennej porcji sałatki, z bliżej nieokreślonego powodu tak się utarło. Może i dobrze, gdybym zakodowała sobie w głowie że mogę je jeść codziennie miałabym ogromne zużycie octu ryżowego.
do przygotowania używam:
mały garnuszek
przepis:
100 ml cukru
100 ml octu ryżowego
3 zielone ogórki
opakowanie kiełków słonecznika
1 spora papryczka chili
1-2 szalotki
Do garnuszka wlewam ocet ryżowy i wsypuję cukier, gotuję na małym ogniu aż cukier się rozpuści.
Ogórka i chili kroję na kawałki, wrzucam do miski razem z kiełkami i pokrojoną w plasterki szalotką. Gdy ocet z cukrem przestygną, zalewam nimi ogórki i odstawiam na chwilę.
Zjadam jako dodatek do grilla z pieczonymi ziemniakami. W lodówce może stać kilka dni, nabierając co raz więcej smaków.
Smacznego!
1 komentarze
Ciekawa jestem ich smaku, tak podanych ogórków nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń