zabierz mnie na drogę.. raw batoniki

8/10/2015

Raw batoniki są w naszym menu od dawna,  robię je na święta i na drogę. Ci z was, którzy odwiedzali nas na piknikach i targach mieli okazję spróbować wiele wariacji na temat.
Poniżej przedstawiam wam dwie wersje jedna jest ulubioną moją, druga ulubioną Kuby. Batoniki zrobiły nawet karierę, w oparciu o mój przepis znajoma razem z córą przygotowywały te batoniki na konkurs w przedszkolu, i o ile dobrze pamiętam wygrały:)
Batoniki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego co lubicie i co możecie jeść:)
przyda wam się do tego dobry robot kuchenny.
Przygotowuję je trochę na oko, na zasadzie garść tego, garść tamtego. Zwykle garść to u mnie około 1/2 szklanki i taką ilość przyjmę w poniższych przepisach. Nie bójcie się jednak ich modyfikować:)




do przygotowania używam:
robot kuchenny z przystawką do rozdrabniania

przepis:
korzenno kakaowe batoniki
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki daktyli
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1-2 łyżki wody

W misce robota umieszczam wszystkie orzechy i rozdrabniam na małe kawałki, dodaję śliwki i daktyle, rozdrabniam na tyle na ile się da, następnie dodaję kakao, przyprawę do pierników i 1 łyżkę wody, mieszam, jeśli masa nadal się rozpada dodaję jeszcze jedną łyżkę. Masa powinna się lekko kleić i nie rozpadać się. 
Wykładam wszystko na papier do pieczenia, przykrywam drugim kawałkiem i rozwałkowuję na mniej więcej 1 cm. Kroję na batoniki.
Staram się przechowywać w chłodnym miejscu


morelowe batoniki
1/2 szklanki migdałów
2/4 szklanki moreli suszonych
1/4 szklanki daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Morele zalewam ciepłą wodą i dostawiam na 10 minut. Dalej postępuje podobnie jak w przypadku korzennych batoników, migdały rozdrabniam, dodaję namoczone i odsączone modele, daktyle i wiórki, rozdrabniam. Masę rozwałkowuję i kroję na batoniki, obtaczam lub posypuję wierzch dodatkowymi wiórkami lub płatkami migdałowymi. 

Smacznego! (i szerokiej drogi!:))

Mogą ci się spodobać

3 komentarze

  1. takie batoniki zabrałabym zawsze i wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. są świetne! warto przyrządzać własne, domowe batoniki, a takie z mnóstwem bakali i innych dodatków smakują wyśmienicie :) do tego idealnie sprawdzają się na drogę, ale też do pracy czy szkoły - porządna dawka energii i zdrowia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie podane, kto by nie chciał zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe