comfort food - mac&cheese
8/16/2015Gdy czytacie tą notkę, ja smażę się na chorwackich skałkach, lub unoszę się na lazurowej wodzie adriatyku. Nie zawsze jednak tak jest. Czasami mam zły dzień, w pracy się coś sypie, w domu bałagan, za oknem szaro, a koty podrapią moje ulubione buty. Na takie gorsze dni potrzebuję dużo, dobrze i błogo. Co może być lepsze niż dużo sera i makaronu? nic;)
do przygotowania używam:
foremka do zapiekania, 2 garnki z grubym dnem, tarka
przepis:
porcja makaronu dla dwóch osób, najlepiej jakiś z dziurką;)
100 g masła
100 g mąki pszennej
1l mleka
gałka muszkatołowa
2 łyżeczki musztardy dijon
300 g cheddara(lub innego sera o wyrazistym smaku)
kilka łyżek bułki tartej
Przygotowanie zapiekanki zaczynam od ugotowania makaronu. Następnie przygotowuję sos, w garnku z grubym dnem rozgrzewam masło, gdy masło się roztopi dodaję mąkę i przygotowuję zasmażkę, gdy masło z mąką się wymieszają, cały czas mieszając (używam rózgi) dodaję mleko. Sos trzeba cały czas mieszać, pilnując aby gęstniejący od dołu sos nie przywierał. Gdy sos zgęstnieje (będzie oklejał łyżkę), cały czas gotując i mieszając dodaję musztardę, gałkę muszkatołową a na koniec ser. Jak tylko ser się roztopi odstawiam sos.
Makaron mieszam z sosem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję jeszcze serem i bułką tartą - dzięki temu uzyskamy cudowną chrupiącą skorupkę.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekam około 20 minut - aż zapiekanka się zrumieni.
Smacznego!
0 komentarze