ryż z zieloną soczewicą

11/23/2015

Już kilka razy zaczynałam podobnie notkę na blogu, ale czasami nie da się inaczej, po prostu, proste rzeczy cieszą najbardziej. Pomyślicie, ryż, soczewica i cebula, biednie. Ci co doceniają możliwości cebuli pewnie już wiedzą, ci którzy cebulę nadal raczej na pomidorze (uwielbiam!), może polubią, może docenią trochę bardziej? bo cebula nie jest banalna proszę państwa. Uwielbiam to, jak cebula mimo że ma przecież całkiem wyrazisty smak, zmienia się w zależności od dodatków. Kocham cebulę, i taką na pomidorze, albo na pajdzie świeżego chleba z  prawdziwym masłem (mlask!), kocham ją jako dodatek, uwielbiam ją jako zupę, czy pieczoną (przepis wkrótce), jest cudowna jako baza sosów i lekki dodatek. A tu, jest wspaniała, na równi z soczewicą (uwielbiam zieloną soczewicę, mogę ją jeść garściami) i cudownym sypkim ryżem.

Mój mąż jak zwykle chciał powiedzieć że brakuje mu sosu (bo on lubi jak jedzenie pływa), ale powstrzymał się przy drugim kęsie.


ryż z zieloną soczewicą


do przygotowania używam:
dwa garnki (do ryżu i soczewicy), patelnia z grubym dnem

przepis:
1 szklanka soczewicy
1,5 szklanki ryżu basmati
3 średnie czerwone cebule
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry (ziarna)
garść natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól

Przygotowanie zaczynam od ugotowania ryżu i soczewicy (zieloną soczewicę, wbrew instrukcji na opakowaniu, po prostu zalewam wodą i gotuję, bez namoczenia wcześniej, gotuję normalnie około 20 minut).
Gdy ryż i soczewica się gotują, na patelni rozgrzewam oliwę, wraz z przyprawami (bez pietruszki), gdy aromat zaczyna rozchodzić się po mieszkaniu, a ziarna kolendry zaczynają nieco podskakiwać, to znak że pora wrzucić cebulę drobno posiekaną. Smażę cebulę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, w międzyczasie doprawiam solą, dolewam 1-2 łyżki wody jeśli cebula za bardzo przywiera do dna.
Gdy soczewica jest już gotowa, dodaję ją do smażącej się cebuli, mieszam wszystko i jeszcze chwilę smażę (5minut) aby reszta wody z cebuli odparowała Na koniec dodaję ryż i posiekaną natkę pietruszki, mieszam i podaję.

Smacznego!

Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe