steki z kalafiora .. tak jakby
11/11/2015kalafior, to dopiero wdzięczne warzywo, idealne na surowo, gotowane, pieczone, mielone. Zastępuje spód do pizzy, kaszę w tabbouleh, mięso w kotletach;) i zawsze poprawia humor gdy zjadam go ugotowanego z podsmażoną na maśle bułką tartą. Warzywo cud. Skoro więc nadaje się do wszystkiego, to czemu nie steki?;)
do przygotowania używam:
piekarnik
przepis:
jeden średni kalafior
pół szklanki cieciorki (może być gotowana lub z puszki)
pęczek natki pietruszki
cytryna wraz ze skórką
oliwa
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki suszonej natki
sól
pieprz
1/2 papryczki chili
łyżka sezamu
Piekarnik nagrzewam do 185 st, kalafiora obieram z liści i kroję dużym nożem, na około 1 cm plastry, tak żeby powstały duże steki, jeśli coś opadnie, też oczywiście wykorzystuję.
w miseczce mieszam 1-2 łyżki oliwy, suszone chili, wędzoną paprykę i suszoną natkę, dodaję cieciorkę i mieszam, aby każde ziarenko było obtoczone w tłuszczu i przyprawach.
Na blachę wysypuję cieciorkę i układam plastry kalafiora. Każdy plaster smaruję pędzlem z oliwą z obu stron. Posypuję wszystko solą i pieprzem, piekę przez około 25-30minut, aż do zrumienienia cieciorki i kalafiora.
Gdy kalafior jest już upieczony układam go na talerzu, dodaję cieciorkę. W miseczce mieszam sok z 1/2 cytryny, dwie łyżki oliwy, skórkę z cytryny, natkę pietruszki, sezam i posiekaną papryczkę chili. Polewam cieciorkę i kalafiora dressingiem i zjadam.
Smacznego!
0 komentarze