marchewka i batat, po prostu.

11/21/2015

Czasami lubię proste smaki,  same warzywa, czysta przyjemność. Wiem jednak że nie wszyscy są przyzwyczajeni do braku soli, czy braku przypraw, dlatego daję wam bazę, zupę którą zazwyczaj jem bez dodatków, ale którą możecie dowolnie przyprawić, w zależności od nastroju (wszystkie dodatki sprawdzone!:)
marchewka i batat. tak po prostu.


marchewkowo - batatowa zupa

do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem, blender

przepis:
5 średniej wielkości marchewek
2 średnie bataty
1 por (biała część)
700ml bulionu (robię bulion t ak jak w tym przepisie i mrożę w pojemniczkach)
1 łyżka masła (w opcji wegańskiej można pominąć masło)
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

wersja 1:
łyżeczka posiekanego imbiru
sok z 1 limonki

wersja 2:
czarnuszka

wersja 3:
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1/3 lyżeczki chili

Wszystkie warzywa myję, obieram i drobno kroję. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem, wrzucam pora chwilę smażę, następnie dodaję pokrojoną marchewkę i bataty. Mieszam i smażę około 4-5 minut. Na koniec dodaję bulion, gotuję całość aż warzywa zmiękną, wtedy wszystko rozdrabniam blenderem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję odrobinę wody, doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Podaję z natką pietruszki.. bo lubię.

*jeśli wybieracie którąś z wersji, dodajemy przyprawy na koniec, nie licząc wersji z imbirem, imbir dodajemy razem z marchewką i batatem.

Smacznego!



Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe