marchewka i batat, po prostu.
11/21/2015Czasami lubię proste smaki, same warzywa, czysta przyjemność. Wiem jednak że nie wszyscy są przyzwyczajeni do braku soli, czy braku przypraw, dlatego daję wam bazę, zupę którą zazwyczaj jem bez dodatków, ale którą możecie dowolnie przyprawić, w zależności od nastroju (wszystkie dodatki sprawdzone!:)
marchewka i batat. tak po prostu.
marchewkowo - batatowa zupa
do przygotowania używam:garnek z grubym dnem, blender
przepis:
5 średniej wielkości marchewek
2 średnie bataty
1 por (biała część)
700ml bulionu (robię bulion t ak jak w tym przepisie i mrożę w pojemniczkach)
1 łyżka masła (w opcji wegańskiej można pominąć masło)
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
wersja 1:
łyżeczka posiekanego imbiru
sok z 1 limonki
wersja 2:
czarnuszka
wersja 3:
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1/3 lyżeczki chili
Wszystkie warzywa myję, obieram i drobno kroję. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem, wrzucam pora chwilę smażę, następnie dodaję pokrojoną marchewkę i bataty. Mieszam i smażę około 4-5 minut. Na koniec dodaję bulion, gotuję całość aż warzywa zmiękną, wtedy wszystko rozdrabniam blenderem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję odrobinę wody, doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Podaję z natką pietruszki.. bo lubię.
*jeśli wybieracie którąś z wersji, dodajemy przyprawy na koniec, nie licząc wersji z imbirem, imbir dodajemy razem z marchewką i batatem.
Smacznego!
0 komentarze