szybka zupa ogórkowa

11/15/2015

Są takie dni, gdy tylko domowa zupa ogórkowa może nam pomóc. I to jest taki dzień.
Przepisów na zupę ogórkową jest dokładnie tyle, ile osób gotujących ją. Dołożę też i swój, bo jest szybki i prosty gotowanie zupy zajmuje tyle ile ugotowanie ziemniaków, a efekt jest cudowny. Maślana, gęsta, sycąca zupa, to jest to o czym marzę w takie dni, gdy wydarzenia na świecie, pogoda i dosłownie wszystko, krzyczy by schować się pod kocem i nie wychodzić.



szybka zupa ogórkowa

do przygotowania używam:
2l garnek z grubym dnem i rondelek z grubym dnem, tarka lub blender

przepis:
6-7 sporych ogórków kiszonych (około 400-500g)
6 dużych ziemniaków
śmietana 18%
3 łyżki masła
woda
sól, pieprz


Przygotowanie zupy ogórkowej zaczynam od .. ziemniaków. Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę, myję, zalewam wodą - tak żeby ziemniaki były przykryte z mniej więcej 2cm zapasem, lekko solę i gotuję do miękkości. W czasie gdy gotują się ziemniaki ścieram na grubych oczkach ogórki (czasami używam blendera), w rondelku rozgrzewam 2 łyżki masła i dorzucam ogórki, duszę tyle czasu ile zostało do ugotowania się ziemniaków. Gdy ziemniaki są gotowe, dodaję do nich starte ogórki, dodaję pieprz i ewentualnie sól do smaku, pozostałą łyżkę masła. Na koniec powoli dodaję śmietanę, intensywnie mieszając rózgą, żeby się nie zwarzyła (używam śmietany w temp. pokojowej).
Najbardziej lubię ją na drugi dzień, chociaż nie zawsze udaje się ją zostawić na drugi dzień;)

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe