pomarańczowa cieciorka z marchewką i ryżem
12/05/2015Zaczyna się sezon na pomarańcze i mimo że w tym czasie mogłabym jeść tylko pomarańcze z cynamonem i popijać sokiem z czerwonych sycylijskich pomarańczy, raz na jakiś czas, pokuszę się o coś bardziej skomplikowanego. Takim daniem jest to, ryż jest dodatkiem nieobowiązkowym, można zjeść warzywa w sosie same, lub z dowolnym dodatkiem, ja jednak uwielbiam ryż.
Przepis możecie znaleźć również na stronie z którą od niedawna współpracuję:) codzisw.menu
a ja biegnę knuć dalej mikołajkowe niespodzianki :)
do przygotowania używam:
piekarnik, naczynie żaroodporne, mały garnuszek
przepis:
kubek ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
1 spora pomarańcza
5-6 marchewek
1 ząbek czosnku
3/4 łyżeczki posiekanego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
sól
pieprz
oliwa
do podania
ryż
sezam
1 mały por
Zaczynam od przygotowania warzyw, osuszoną cieciorkę wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję obraną i pokrojoną na 0,5-1cm kawałki, posypuję pieprzem i solą, a następnie skrapiam oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 st i piekę około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Marchewka powinna być miękka ale nie rozgotowana, a cieciorka lekko przyrumieniona.
Z umytej pomarańczy ścieram skórkę i odkładam na bok, a następnie wyciskam sok. Do niewielkiego garnka wlewam sok z pomarańczy, sos sojowy, wodę, dodaję posiekany czosnek i imbir. Mieszam wszystko i chwilę gotuję, żeby smaki się wymieszały, na koniec dodaję skórkę oraz szczyptę mąki ziemniaczanej i mieszam, aż sos lekko zgęstnieje. Warzywa mieszam z sosem, układam na ryżu i posypuję sezamem oraz posiekanym drobno porem.
Smacznego!
0 komentarze