czas prezentów: domowe pralinki rumowe
12/22/2015Pisałam tutaj już kilka razy, prezenty świąteczne robimy sobie sami, taki pełen hand made, każdy robi to co potrafi. Ten przepis właściwie jest bardziej Kuby niż mój, mój oryginalny wyglądał nieco inaczej, wspólnie "dosmaczając" masę doszliśmy do tych proporcji. Teraz Kuba, aby odciążyć zakręconą żonę, robi pralinki sam. Jest to pozycja obowiązkowa w naszym koszu prezentowym, myślę że gdyby kiedyś się nie pojawiły, rodzina mogłaby się obrazić.
Pralinki rumowe
do przygotowania używam:
duża miska i ostry nóż do siekania czekolady / robot kuchenny
przepis:
2 opakowania biszkoptów
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
50 g masła
1/4 szklanki rumu
1/4 szklanki wody
do obtoczenia
cukier puder
kakao
Biszkopty rozdrabniam w malakserze lub palcami, tak drobno jak bułkę tartą. Dodaję posiekane masło i czekoladę. Mieszam, rum mieszam z wodą i dodaję do masy. Wyrabiam, aby całość się kleiła i dała formować, jeśli ciasto jest za suche dodaję więcej wody. Z masy lepię kulki wielkości orzecha. Część pralinek obtaczam w kakao, a część w cukrze pudrze. Przechowuję w lodówce.
Pakuję w pudełeczka lub celofan.
Smacznego i spokojnych Świąt!:)
0 komentarze