czas prezentów: korzenne beziki
12/13/2015W tym roku przygotowania świąteczne zaczynają się u mnie z opóźnieniem, mnóstwo planowania, ale nadal zero działania.
jeśli podobnie jak ja, z braku czasu i świątecznego nastroju (gdzie jest śnieg?!) prezentami zajmiecie się na ostatnią chwilę, przedstawiam wam najłatwiejszy pomysł na świecie. Wystarczy fajny słoik do zapakowania, albo małe słodkie pudełeczko, piekarnik i godzina na zrobienie:)
Jako dopełnienie prezentu możecie dodać słoiczek powideł śliwkowych, beziki idealnie zagryza się łyżką tych pyszności.
Ten i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty znajdziecie w ebooku który stworzyliśmy razem z ekipią codzisw.menu oraz DUKA Polska
Korzenne beziki
do przygotowania używam:
piekarnik, szpryca do kremów, blender z rózgą / robot kuchenny
przepis:
2 białka średniej wielkości jajek
120 g drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżki przyprawy korzennej
Białka ubijam rózgą, aż będą odpowiednio sztywne (piana powinna sztywno zostać na rózdze, można też zrobić test odwróconej miski). Następnie mieszam cukier z przyprawa korzenną i dalej ubijając białka, powoli, po łyżeczce dodaję mieszankę cukru i przypraw. Gotową pianę nakładam na papier do pieczenia rękawem do kremów z dowolną końcówką, jeśli nie macie takiego rękawa możecie nakładać małe porcje łyżeczką.
Piekarnik nagrzewam do 130 stopni, przygotowane beziki wstawiam do nagrzanego piekarnika i suszę około 30 minut. Zostawiam do wystygnięcia. Pakuję w celofanowe torebki, pudełka lub słoiczki. Szczelnie zamknięte wytrzymają wiele dni.
Smacznego!
0 komentarze