wegańskie placki na słodko z bananem
2/13/2016Już kilka razy pojawiały się na blogu przepisy na placki, klasyczne, dyniowe, na ostro, za każdym razem zawierały jednak jajka i nabiał. W ubiegłym tygodniu brałam udział w fajnym wydarzeniu wegańskim i jak tylko wróciłam, nie mogłam przestać myśleć o tym by zrobić placki na bazie banana i mąki z płatków owsianych. Kilka prób i błędów i oto są, pyszne, zdrowe, pyszne .. ojej powtarzam się? no ale są pyszne!:)
Ale mam dla was też drugą niespodziankę:) jeśli chcecie zrobić babeczki z wczorajszego przepisu, albo zapakować beziki ze słodką karteczką, przygotowałam wam kilka serduszek do wydrukowania i wykorzystania:)
Serduszka możecie lekko naciąć i nałożyć na słomki, albo przykleić do karteczek od herbaty, tak aby herbata w Walentynki była wyjątkowo słodka.
Zestaw zawiera 8 serduszek, 4 flagietki do wbijania w ciasteczka albo placki? oraz etykietę na torebkę ze słodyczami, bezikami a może trufelkami?:)
pobierajcie i korzystajcie, a efektami pochwalcie się w komentarzach, na fb lub instagramie (@smoczamatka)
Wegańskie placki na słodko z bananem
do przygotowania używam:
blender kielichowy, patelnia z grubym dnem i teflonową powłoką
przepis:
ciasto
dwie szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mleka migdałowego
1 średni banan
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
do podania
1 banan
kilka truskawek
miód
Przygotowanie zaczynam od płatków, wsypuję je do blendera i mielę na mąkę, gdy płatki są już drobnym pyłem dodaję 1 szklankę mleka (pozostałe mleko odstawiam na później) i pozostałe składniki. Miksuję do dokładnego wymieszania. Odstawiam na 5-10 minut.
Gdy ciasto chwile odpocznie rozgrzewam patelnię, kluczem do udanych placków jest dobrze rozgrzana patelnia i wygodna łopatka do przewracania. Do ciasta dodaję pozostałe mleko, mieszam i nakładam placki na patelnię, około łyżki stołowej na placek. Smażę z obu stron aż będą złoto brązowe. Podaję z owocami, opcjonalnie polane miodem lub syropem.
Smacznego!
0 komentarze