Śniadaniowa granola z cynamonową gruszką

2/20/2016

Od dawna wiem że śniadania są ważne, od dawna też nie udaje mi się ich jeść;) Weekendowe śniadania to zupełnie inna sprawa, w weekendy mamy czas na smażenie placków, robienie podpłomyków czy twarożku. A w tygodniu? w tygodniu jest fajnie jak koledzy w pracy przyniosą mi jogurt;)
Ten jogurt od kolegów wszedł mi w sumie trochę w nawyk, codziennie 8.30 rano na moim biurku stawał jogurt, no to jak już stał to jadłam. I mimo że teraz koledzy nie zawsze są, więc nie zawsze ten jogurt jest, ja się przyzwyczaiłam i często w torebce mam kubek. A jak już go mam, to może by tak coś do niego dodać?
Ostatni rok to przełamywanie moich niechęci, wróciłam do tofu, teraz pogodziłam się z płatkami owsianymi, no może nie w tej ich glutowatej formie, ale chrupiące i aromatyczne z dodatkiem orzechów i owoców, och tak!. To ogromny postęp w mojej kuchni, ku radości Kuby, bo on płatki uwielbia:)

Moje ulubione śniadaniowe połączenie to jogurt, granola i gruszka z cynamonem, ewentualnie jabłko. Przygotujcie sobie zapas granoli do słoika i dowolne dodatki owocowe i cieszcie się zdrowymi śniadaniami codziennie:)


Domowa granola z cynamonową gruszką

do przygotowania używam:
piekarnik, patelnia do podsmażenia gruszki

przepis:
na granolę

2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki fistaszków (bez soli)
1/4 szklanki pestek słonecznika
1 szklanka moreli suszonych
1/2 szklanki żurawiny 
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki miodu

na śniadanie
kubek jogurtu
gruszka (używam konferencji)
1/2 łyżeczki cynamonu

Aby przygotować granolę rozgrzewam piekarnik do 175 stopni, termoobieg. Blachę wykładam papierem do pieczenia. W dużej misce umieszczam płatki, nerkowce, fistaszki, pestki oraz posiekane orzechy laskowe i włoskie. Do miski dodaję cynamon oraz miód i mieszam dokładnie, tak aby wszystkie składniki były lekko oblepione miodem (można dodać więcej miodu jeśli sypnęło się wam zbyt wiele płatków, albo orzechy były wyjątkowo duże;)). Całość wykładam na blachę cienką warstwą i piekę 25 minut, od czasu do czasu przewracając szpatułką, aby orzechy opiekły się ze wszystkich stron. Gdy granola przestygnie dodaję posiekane morele i żurawinę. Zamykam w słoiku i mam już swoją śniadaniową bazę.

Jogurt umieszczam w miseczce, dodaję 2-3 łyżki granoli. Gruszkę obieram i kroję w drobną kostkę. Posiekaną gruszkę wrzucam na suchą patelnię, dodaję cynamon i mieszam, w razie potrzeby dodaję 1/2 łyżki wody. Podsmażam gruszkę z cynamonem kilka minut, dodaję do jogurtu z granolą.
Zjadam od razu.
Smacznego!






Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe