makaron ryżowy z tofu i warzywami

1/30/2016

Drogie tofu, znamy się nie od dziś, 15 lat bez mięsa w życiu rzucało mnie w twoje objęcia już wielokrotnie. Ale nie oszukujmy się, nigdy nie byliśmy dobraną parą. Gdy ja miałam na ciebie ochotę, ciebie albo nie było w okolicy, albo byłeś jakieś takie nijakie. Gdy ty zacząłeś być blisko, wszędzie, ja żyłam ciągle wspomnieniami. I tak pojawiałeś się w moim życiu na krótkie chwile, w większości trochę na siłę. Do czasu. Nagle okazało się że jednak do siebie pasujemy. Nie wiem czy to ja się zmieniłam czy może ty?
może na starość zmieniają się smaki? ;) tak czy siak, odkrywamy się na nowo i podoba mi się to co znajduję.
Korzystając z tego o czym chyba już wszyscy pisali, czyli z akcji "smaki Azji" w Biedronce, na naszym stole zagościł zielony makaron ryżowy, z tapioką i zieloną herbatą, w towarzystwie nie kogo innego, a tofu właśnie.
Przygotowanie takiej kolacji zajmuje naprawdę chwilę, nie licząc jednego drobiazgu, żeby polubić się z tofu trzeba dać mu trochę czasu w marynacie, a najlepiej kilka godzin.dzień.noc.
poza tym, to danie w 5 minut;)


Makaron ryżowy z tofu i warzywami



do przygotowania używam:
wok lub patelnia, obieraczka julienne

przepis:
makaron ryżowy (w mojej wersji z tapioką i zieloną herbatą)
3 średnie marchewki
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1 opakowanie tofu naturalnego
1 spory por
1/2 papryczki chili
1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego 
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka suszonej kolendry (liści nie ziaren)
sezam

W misce przygotowuję marynatę: mieszam olej sezamowy, sos sojowy, wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną papryczkę chili. Tofu kroję w drobną kostkę, dodaję do marynaty i odstawiam na min. 30 minut (najlepiej na kilka godzin). 
Gdy tofu się już zamarynuje, gotuję fasolkę w osolonej wodzie, kilka minut, powinna być jędrna. Marchewki obieram i używając obieraczki kroję w drobne paski, jeśli nie macie obieraczki po prostu pokrójcie ją na drobne paseczki. Białą część pora również drobno kroję, lekko zieloną część pora zostawiam na później.
Na rozgrzanego woka wrzucam tofu razem z marynatą i smażę na dużym ogniu aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu (można nawet trochę przypalić;)). Gdy tofu jest przyrumienione dodaję fasolkę, marchewkę, pora oraz mielony imbir i kolendrę. Mieszam wszystko dokładnie i smażę. Jeśli warzywa wydają się za suche dodaję odrobinę wody i mieszam dalej, całość powinna oblepić się pozostałością marynaty z tofu. W międzyczasie przygotowuję makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Gdy makaron jest gotowy, dodaję go do warzyw, mieszam i smażę jeszcze chwilę.
Danie podaję posypane posiekaną zieloną częścią pora, sezamem i chili. 
Smacznego!


Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe