nie trzeba być weganinem!
4/01/2015no serio, nie trzeba być weganinem, żeby zakochać się w wegańskim majonezie. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznego majonezu, lub boicie się surowych jajek (patrz przepis na klasyczny majonez), ten będzie dla was doskonały! robi się szybko i łatwo. Spróbujecie?
do przygotowania używam:
blender
przepis:
szklanka białej fasoli (ugotowanej)
1/2 szklanki oleju
1 - 2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
*1/2 łyżeczki cukru
Ugotowaną i osuszoną fasolę wrzucam do misy blendera razem z musztardą, miksuję. Powoli zaczynam dodawać olej, gdy konsystencja mi odpowiada doprawiam cytryną, octem i solą, ewentualnie można dodać trochę cukru do smaku.
Przechowuję w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Smacznego!
3 komentarze
ja to wiem! i taki majonez mogę jeść! :)
OdpowiedzUsuńa jak długo można go przetrzymywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńnie sprawdzałam dokładnie, u mnie wystarcza na kilka dni, więc wiesz.. ;) ale zwykle przy tego typu produktach zakładam że nie powinno się go trzymać dłużej niż tydzień, chociaż oczywiście możliwe że wytrzyma dłużej:)
Usuń