moja ulubiona baba cytrynowa

4/05/2015

Mimo ambitnych planów, przygotowania wszystkich świątecznych potraw wcześniej, tak abym mogła się nimi podzielić z wami przed Świętami, cóż.. no wyszło jak zwykle.
Wieczny niedoczas i piętrzące się zobowiązania nie pozwoliły mi się zatrzymać w czasie  i w kuchni. Dlatego świąteczne przepisy pojawią się po czasie, liczę, że spodobają wam się na tyle, że zapamiętacie je na przyszły rok. Z resztą kto powiedział ze cytrynowa baba powinna być tylko na święta?
Mało tego, moje babeczki robione właśnie z tego przepisu, robiły niezłą karierę swego czasu;)


do przygotowania używam:
piekarnik, foremka do baby o średnicy około 20cm(na górze)

przepis:
250 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
380 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki ekstraktu(ekstraktu, nie zapachu!) cytrynowego, lub sok z cytryny

Masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem w misie robota (lub mikserem), aż masa będzie biała i zwiększy swoją objętość. Przy cały czas pracującym robocie dodaję po jednym jajku, pozwalając za każdym razem składnikom się wymieszać (mimo wszystko masa może się lekko zważyć, ale to nie będzie problemem).
Na koniec oddaję jogurt, ekstrakt oraz mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po dodaniu tych składników mieszam wszystko delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto wykładam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piekę około 50 minut w 180 st(do suchego patyczka).
Podaję polaną lukrem: cukier puder + woda, bez żadnych dodatków i posypaną skórką z cytryny.
Smacznego!




Mogą ci się spodobać

1 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe