Szafranowy makaron z cebulowym sosem

10/25/2015

To nie jest mój pierwszy blog. Tak naprawdę jest to mój .. trzeci blog. Gdzieś, głęboko te poprzednie mam schowane, kulinarno rękodzielnicze, pierwsze, niedorosłe i przegadane:) Ale przepisy z tamtych blogów zostały, zapisane głęboko i taki przepis z okazji Światowego Dnia Makaronu dziś wam zaserwuję.

przepis i zdjęcia mają już kilka lat.. :)


do przygotowania używam:
głębsza patelnia z grubym dnem, garnek do gotowania makaronu, stolnica i wałek / maszyna do makaronu

przepis:
na makaron
450-460g mąki pszennej
4 średnie jajka
1 - 1,5 łyżeczki szafranu
2 łyżki wrzącej wody
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka kurkumy

na sos
100 g masła
2 łyżki oliwy
1 spora cebula
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki gorczycy białej
odrobina suszonego chili
garść natki pietruszki
garść kolendry
kilka listków mięty


Przygotowania zaczynam od makaronu, szafran zalewam wrzącą wodą i odstawiam na kilka minut. W robocie (lub ręcznie jak ktoś lubi;)) wyrabiam ciasto na makaron z dodając wodę z szafranem. Ciasto wychodzi nieco lepkie, ale nie zrażajcie się. Ciasto odstawiam do lodówki na pół godziny.

Gdy ciasto już się schłodzi, rozwałkowuję i kroję na makaron. Zaczynam też przygotowanie sosu.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewam masło z oliwą, dodaję przyprawy (bez natki i mięty), a następnie posiekaną cebulę i duszę wszystko kilka minut, aż cebula zmięknie. Mieszam wszystko dokładnie i odstawiam. Gdy cebula z przyprawami się dusi, wstawiam wodę na makaron, gotuję go około 3 minut, następnie przelewam zimną wodą. Dodaję makaron na patelnię i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję natkę, kolendrę i miętę. mieszam i podaję.

Smacznego!



Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe