makaron z sosem z batatów
10/10/2015Często jak jestem w sklepie, i widzę bataty w promocji zachowuję się jak minionki na widok bananów. Robię wielkie oczy i powtarzam "bataty!". Czyli generalnie domyślacie się, że lubię;) Zjadam je we wszystkich możliwych formach, pieczone, gotowane, w zupie i w sałatce. Do tej listy dochodzi kolejna nowość, zjadam je w sosie. Obłędnie dobrym sosie:)
do przygotowania używam:
piekarnik, blender, garnek
przepis:
2 bataty
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
woda z makaronu
sól
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
tymianek
1/2 papryczki chili
1/2 szkalnki passaty
makaron - ja zjadłam z fettuccine
ewentualnie parmezan do posypania
Bataty obieram i kroję w grube plastry (2-3cm), szalotki kroję w ćwiartki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewam lekko oliwą i posypuję pieprzem, solą i szczyptą tymianku, na blachę wrzucam też ząbki czosnku (w łupinkach) wszystko mieszam, żeby składniki pokryły się oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 10-15 minutach wyjmuję ząbki czosnku (powinny być miękkie), szalotki i bataty piekę do miękkości batatów, tj. jeszcze około 15 minut.
Gdy bataty w piekarniku dochodzą mogę zacząć już gotować makaron.
W misie blendera umieszczam pieczone bataty, szalotki, wyciskam z łupinek czosnek i dodaję pozostałe składniki. Ucieram wszystko na gładką masę, dodając tyle wody z makaronu aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji.
Mieszam makaron z sosem, posypuję parmezanem i świeżym tymiankiem i zjadam.
Smacznego!
0 komentarze