wytrawne gofry z cheddarem i film

9/05/2015

Gofrownica to nie jest urządzenie którego często używam, leży na dnie szafki, przykryta stertą świątecznych foremek i innej masy rzeczy które wyjmuję raz do roku albo i nie, to chyba o czymś świadczy? Nie używam jej bo klasyczne gofry to nie to, tzn tak, są fajne, zwłaszcza nad morzem, do wieczornego spaceru, ale tak w domu, nie, to nie to. Jedyne gofry jakie zrobiłabym w domu to cynamonowe, drożdżowe, takie jak w latach 90 były na każdym rogu dworca centralnego (o mamo! jak tam wtedy bosko pachniało!). Te drożdżowe bym zrobiła i zjadła, ale niestety do dziś nie udało mi się odtworzyć tego smaku.. może to była magia czasu.. No więc stała ta biedna gofrownica, niekochana i zapomniana przez długi czas… do czasu, aż doznałam natchnienia (w wannie, jak zwykle, to idealne miejsce na natchnienie!). Gofry wytrawne, takie z serem, ziołami, na których bez problemu umieszczę tonę czosnku i masę innych rzeczy. Tak powstały te cuda, mocno ziołowe, lekko serowe, z dodatkiem pomidorów i czosnku są idealną pozycją śniadaniową w weekendy.



do przygotowania używam:
gofrownica

przepis:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1,5-2 szklanki mleka
50 g masła
szklanka startego cheddara
szklanka świeżych ziół (używam sporej garści bazylii, tymianek, oregano i trochę natki pietruszki)
pieprz
sól

podaję z:
pomidory
czosnek
świeże zioła (np. te co zostaną z przygotowania gofrów)
oliwa

Masło roztapiam w garnuszku i odstawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia i mieszam. W osobnej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję do nich mleko (na początek 1,5 szklanki). Mleko z jajkami wlewam do mąki, mieszam do połączenia i dodaję stopione i ostudzone masło. Gdy całość dokładnie wymieszam (nie powinno być grudek, a masa powinna przypominać konsystencją śmietanę), dodaję starty ser, zioła i przyprawy. 
Rozgrzaną gofrownicę lekko smaruję olejem, wylewam ciasto i piekę gofry około 3-4 minut, do zrumienienia.
Gofry podaję z pokrojonymi pomidorami, mieszam je w miseczce ze świeżymi ziołami, 1-2 ząbkami czosnku (posiekanego) i oliwą. Przed podaniem posypuję wszystko solą i pieprzem.

Smacznego!

jak robiłam gofry możecie zobaczyć na filmie poniżej:)







Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe