korzenna dynia - pasta kanapkowa
9/04/2015Nie jadamy kanapek, nie jadamy właściwie śniadań (nie licząc weekendowych), więc trudno mi powiedzieć że to nasza śniadaniowa pasta kanapkowa, ale może dla was taka będzie?.
Oboje z Kubą jesteśmy typem, który raczej zje cały słoik takiej pasty, niż posmaruje nią kanapkę. Ale ta pasta, mimo że jest ekstra ze słoiczka, zasługuje też na swoje 5minut na Waszej kanapce. Z dodatkiem świeżej kolendry, może pokrojonego chili?, na ciemnym pieczywie będzie wprost obłędna.
Myślicie że połączenie dyni, korzennych przypraw, czosnku to dziwny pomysł? och nie, to jeden z najlepszych!
ps. pamiętajcie o konkursie!
do przygotowania używam:
blender/robot kuchenny, piekarnik
przepis:
1 średniej wielkości dynia Hokkaido
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja najbardziej lubię mieszankę firmy Kamis)
1 łyżka tahini*
sok z połowy cytryny
1,5 łyżeczki ostrej papryki
oliwa
woda
pieprz
sol
*pastę tahini możecie kupić lub zrobić samemu, prażąc ziarna sezamu, a następnie w blenderze ucierając je na pastę z olejem roślinnym w stosunku 2:1 (2 miarki sezamu, 1 miarka oleju).
Zaczynam od przygotowania puree z dyni, robię to dokładnie tak samo jak tu, czyli pokrojoną i skropioną oliwą dynię piekę w 180 st aż zmięknie (około 30 minut), ale tym razem dyni nie obieram ze skórki. Upieczone i ostudzone kawałki dyni wrzucam do robota kuchennego z dodatkiem czosnku, soli i 1-2 łyżek oliwy i miksuję na gładką masę. Jeśli całość jest zbyt gęsta (że widelec stoi;)) dodaję trochę wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do masy wyciskam sok z cytryny, dodaję tahini, przyprawę do piernika, cynamon, pieprz i ostrą paprykę. Miksuję raz jeszcze. Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze