pasta do chleba: fasolowo buraczkowa z czosnkowo chrzanową nutą

9/09/2015

Kocham buraki. Tak ogólnie, w każdej formie, w formie barszczu, surówki, frytek i pasty do kanapek. To właśnie pastę dziś chcę wam przedstawić. Dla mnie smakuje jak święta, połączenie pasztetu fasolowego z ćwikłą. Sycąca, pyszna, z dodatkiem świeżej natki na pajdzie ciepłego jeszcze chleba to po prostu poezja. Ja uwielbiam i Kuba uwielbia, a rzadko w przypadku past mamy takie samo zdanie:)


do przygotowania używam:
piekarnik, blender

przepis:
1 puszka białej fasoli
2 średnie buraki
3 - 4 łyżki oliwy
2 łyżeczki ulubionego chrzanu
1 spory ząbek czosnku
pieprz, sól

Pastę robi się błyskawicznie, nie licząc jednego elementu, na początek musimy upiec buraki. Każdego buraka zawijam w folię aluminiową i piekę w 180 st około 30-40 minut. Po upieczeniu daje im lekko ostygnąć, a później obieram ze skórki. 
W misie blendera umieszczam odsączoną fasolę, czosnek, buraki i oliwę. Miksuję wszystko na gładką pastę, następnie dodaję chrzan, pieprz i sól. Miksuję raz jeszcze, jeśli potrzeba dodaję więcej chrzanu lub przypraw. 
Przechowuję w lodówce, do tygodnia.

Smacznego!



Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe