idealna jajecznica z kurkami

9/07/2015

Tak naprawdę nie lubię jajek, ale raz na jakiś czas "mam smaka". Wtedy zajadam się pastą jajeczną, jajkiem nan twardo z majonezem, sadzonym lub jajecznicą. Każdy ma jakąś swoją ulubioną, jedni lubią z dodatkami inni bez. Jedni lubią suchą na wiór inni z ledwo ściętym jajkiem. Ja na przykład mam sentyment do suchej na wiór, takiej jak robił mi tata na wakacjach gdy byłam mała, z podsmażoną (często również na wiór) kiełbaską, miło ją wspominam. Przez wiele lat z resztą taką jajecznicę jadłam, suchą, przesmażoną. Aż pewnego dnia, zrobiłam ją inaczej. To nie jest jajecznica, to boski jajeczny mus, delikatny o cudownym smaku. Najlepsza. I mimo że sentyment do tej suchej pozostał, to gdy mam ochotę na jajka, robię właśnie tą. Jest niesamowita, kremowa i cudowna, warto chociaż raz spróbować:) ja zjadam ją często jako pastę do kanapki.
Dziś proponuję ją z dodatkiem kurek.



do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem, szpatułka do mieszania, patelnia do kurek

przepis:
jajecznica
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżeczka śmietany
sól

kurki
garść kurek
1 szalotka
1 łyżka masła
kilka kropel oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie zaczynam od kurek, na patelni rozgrzewam masło z odrobiną oliwy, gdy tłuszcz się rozgrzeje dodaję posiekaną szalotkę i smażę aż do zeszklenia. Dodaję oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki, smażę chwilę. Gdy kurki trochę się przysmażą, dodaję sól i pieprz i smażę jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Zabieram się za jajecznicę, do garnuszka z grubym dnem wkładam masło i jajka jednocześnie, i powoli podgrzewam. W robieniu tej jajecznicy ważne jest aby mieć wygodną szpatułkę lub łyżkę, taką która będzie zbierać jajka z każdego zakamarka garnka. Jajecznicę cały czas mieszam, nawet zanim masło się roztopi. Gdy masa zaczyna się powoli ścinać zdejmuję na chwilę garnek, cały czas mieszając dokładnie, powtarzam tą czynność aż jajecznica będzie gotowa. W tym zdejmowaniu garnka z palnika, chodzi o to żeby garnek nie nagrzewał się za bardzo i żeby jajka bardzo spokojnie się ścinały, to dzięki temu jajecznica jest taka kremowa. Całość trwa około 5-10 minut. Gdy jajka są już prawie gotowe, dodaję śmietanę i sól do smaku i jeszcze chwilę podgrzewam (cały czas mieszając). Gdy jajecznica jest gotowa dodaję przygotowane wcześniej dodatki - w tym przypadku kurki. Zjadam od razu.

Smacznego!





Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe