chili z soczewicą i fasolą

3/11/2016

To był ciężki tydzień, Kuba twierdzi że to był nawet ciężki miesiąc dla mnie (a dopiero się zaczął), obolała, chora, ze zmasakrowaną buzią (ach ci dentyści sadyści) mam ochotę położyć się i jeść (po zastosowaniu najpierw środków przeciwbólowych oczywiście):)
Najlepsze na takie dni, na takie momenty są jednogarnkowe dania, o takie jak to chili. Albo takie jak curry z cieciorki które zaserwuję wam pewnie jutro:)


do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem

przepis:
szklanka zielonej soczewicy*
szklanka czerwonej soczewicy*
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki czarnej fasoli
1 puszka pomidorów
szklanka passaty pomidorowej
1l bulionu warzywnego lub wody
3 marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
kawałek pora
1 papryczka chili
2 łyżki kuminu
2 łyżki kolendry
2 łyżki wędzonej papryki słodkiej
2 łyżki oregano
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz

*soczewica mierzona szklanką 250ml - przed ugotowaniem


Cebulę, czosnek, pora, chili i marchewkę kroję drobno. W garnku z grubym dnem rozgrzewam dwie łyżki oliwy, dodaję przyprawy i czekam chwilę aż aromat przypraw zacznie unosić się nad garnkiem. Dodaję warzywa i smażę około 4 minuty. Do podsmażonych warzyw dodaję passatę i smażę jeszcze chwilę.
Dodaje fasole, soczewice i pomidory w puszce, zalewam wszystko bulionem lub wodą (jeśli używacie wody, warto nalewać ją puszką po pomidorach, wtedy pozostałości ze ścianek puszki się nie zmarnują:)). Zagotowuję.
Całość gotuję około godziny, mieszając od czasu do czasu.
Zjadam samo lub podaję z ryżem. Zawsze posypane świeżą kolendrą.

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe