moje ulubione minestrone
5/08/2015Mój organizm jest trochę zepsuty, przychodzi zima mam ochotę na lody, przychodzi wiosna lato, zajadam się zupami. Moją ulubioną wiosenno letnią zupą jest minestrone. Aromatyczne, pełne pysznych warzyw. Robię je w wersji prostej i szybkiej, w ilości dużej, na dwa dni (bo drugiego dnia jest jeszcze lepsza). Moim zdaniem ta zupa to pozycja obowiązkowa.
Bazą do zupy jest biała fasola podgrzana w tymiankowo czosnkowej oliwie, taka fasola jest tak pyszna, że weszła na nasz stół również jako danie niezależne. No ale przejdźmy do zupy :)
do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem, tarka - hebel, czyli szatkownica;)
przepis:
2 puszki fasoli białej
1 puszka pomidorów krojonych
1 butelka dobrej jakości passaty pomidorowej (700g)
3 marchewki
1 cukinia
2-3 łodygi selera naciowego
garść tymianku
1 ząbek czosnku
listek laurowy
oliwa
sól, pieprz
Do garnka z grubym dnem wlewam sporo oliwy (tak żeby dosyć sporą warstwą pokryć dno), wrzucam sporą garść tymianku, listek laurowy oraz pokrojony w plastry czosnek. Wszystko podgrzewam, a następnie dodaję odsączoną fasolę. Podgrzewam na małym ogniu. Gdy fasola się gotuje z oliwą, obieram marchewki i selera, cukinię dokładnie myję. Selera kroję w drobne plastry, cukinie i marchewki ścieram na cieniutkie plasterki szatkownicą. Dodaję wszystko do fasoli, mieszam i dorzucam pomidory z puszki oraz passatę, całość będzie gęsta, dlatego dodaję 1-2 puszki po pomidorach wody. Dodaję sól i pieprz do smaku, gotuję około 15-20minut, aż marchewka i cukinia lekko zmiękną.
Smacznego!
0 komentarze