moje ulubione minestrone

5/08/2015

Mój organizm jest trochę zepsuty, przychodzi zima mam ochotę na lody, przychodzi wiosna lato, zajadam się zupami. Moją ulubioną wiosenno letnią zupą jest minestrone. Aromatyczne, pełne pysznych warzyw. Robię je w wersji prostej i szybkiej, w ilości dużej, na dwa dni (bo drugiego dnia jest jeszcze lepsza). Moim zdaniem ta zupa to pozycja obowiązkowa.
Bazą do zupy jest biała fasola podgrzana w tymiankowo czosnkowej oliwie, taka fasola jest tak pyszna, że weszła na nasz stół również jako danie niezależne. No ale przejdźmy do zupy :)




do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem, tarka - hebel, czyli szatkownica;)

przepis:
2 puszki fasoli białej
1 puszka pomidorów krojonych
1 butelka dobrej jakości passaty pomidorowej (700g)
3 marchewki
1 cukinia
2-3 łodygi selera naciowego
garść tymianku
1 ząbek czosnku
listek laurowy
oliwa
sól, pieprz

Do garnka z grubym dnem wlewam sporo oliwy (tak żeby dosyć sporą warstwą pokryć dno), wrzucam sporą garść tymianku, listek laurowy oraz pokrojony w plastry czosnek. Wszystko podgrzewam, a następnie dodaję odsączoną fasolę. Podgrzewam na małym ogniu. Gdy fasola się gotuje z oliwą, obieram marchewki i selera, cukinię dokładnie myję. Selera kroję w drobne plastry, cukinie i marchewki ścieram na cieniutkie plasterki szatkownicą. Dodaję wszystko do fasoli, mieszam i dorzucam pomidory z puszki oraz passatę, całość będzie gęsta, dlatego dodaję 1-2 puszki po pomidorach wody. Dodaję sól i pieprz do smaku, gotuję około 15-20minut, aż marchewka i cukinia lekko zmiękną.
Smacznego!



Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe